Дезертирство як форма опору селянства Харківщини (1918–1921 роки) - Мотенко, Ярослав Володимирович (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2002)
В статті висвітлюються характерні особливості дезертирства, як одного із суспільних процесів в Харківській губернії у 1918-1921 рр. Незадоволення місцевого селянства економічною політикою тогочасних військово-політичних режимів розглядається, як основна причина масовості дезертирства в регіоні.

The article is devoted to the typical peculiarities of the desertion, as one of social processes in Kharkov Region in 1918-1921 years. Local peasants’ dissatisfaction with the economic policy of the military and political regimes at that time is regarded as the main reason for the mass character of the desertion in the region.
Keywords: дезертирство; мобілізація; селянський рух; Українська революція 1917-1921 рр.; desertion; mobilization; peasants’ movement; Ukrainian revolution of 1917-1921