Психологічний супровід підготовки спортсменів підліткового віку - Фазан, Василь; Попов, Олександр; Онищенко, Владислав (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті здійснено аналіз особливостей психологічного супроводу як невід'ємного компонента підготовки юних спортсменів. Розглянуто психологічний супровід спортивної діяльності як комплекс цілеспрямованих заходів, скерованих на розвиток, удосконалення та оптимізацію систем психічного регулювання організму та поведінки спортсмена відповідно до вимог тренувального і змагального процесів. Визначено головну мету цього процесу, що полягає у стимулюванні розвитку когнітивно-ціннісного, мотиваційно-емоційного, особистісно-смислового, регулятивно-поведінкового та комунікативного компонентів суб'єктності юних спортсменів на різних етапах їхньої спортивної підготовки. Розкрито будову структурно-психологічного супроводу підготовки юних спортсменів, що складається з взаємозалежних та взаємозумовлених компонентів, зокрема психодіагностики, моделювання, психопрофілактики, психокорекції та контролю

The study explores the characteristics of psychological support as a crucial element in the training of young athletes. Psychological support in sports is conceptualized as a system of targeted interventions designed to develop, enhance, and optimize the mechanisms of mental regulation governing both the athlete’s physiological functions and behavioral patterns, in accordance with the demands of training and competition. Its primary objective is to facilitate the advancement of cognitive-value, motivational-emotional, personal-meaning, regulatory-behavioral, and communicative dimensions of young athletes’ subjectivity throughout different stages of their preparation. The framework of psychological support in athletic training consists of interrelated and mutually dependent components, including psychodiagnostics, modeling, psychoprophylaxis, psychocorrection, and monitoring.
Psychological support of the training of teenage athletes
Keywords: психологічний супровід; спортивна діяльність; спортсмени підліткового віку; підготовка спортсменів; psychological support; sports activity; adolescent athletes; athlete training