Methodology of the numerical modelling of parameters determination of the radiometric image of remote earth surface sensing by bistatic radiometer - Kudriashov, Viktor; Kolomiitsev, Oleksii; Lukin, Kostyantyn; Slipchenko, Mykola; Bernat, Paweł (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
The subject of study in the article is the determination of parameters of radiometric images (RI) of earth surfaces based on the BR construction options that are technically feasible. The aim of the research is to develop a methodology for numerical modelling of RI parameters calculation during remote sensing of the earth's surfaces by BR. Tasks: To consider the range of the radar, accounting for image bands, detection, and measurement of course difference, and resolution along the carrier's flight path and across its path. The task also includes the calculation of the difference Doppler frequency correction (DDFC) of payload signals, root mean square deviations (RMSD) of pitch difference errors and DDFC errors.

В роботі представлено методику числового моделювання визначення параметрів радіометричних зображень при дистанційному зондуванні земних поверхонь бортовим бістатичним радіометром (БР). Запропоновано у якості корисних коливань використовувати мало контрастний сигнал трава-бетон та у якості носія БР – пасажирський літак АН-14 "Бджілка". Обрано для роботи БР 3-х міліметровий діапазон довжин хвиль зі смугою 22 ГГц. Проведено аналіз за шістьма можливими варіантами побудови системи картографування. Обчислені дальності дії систем, значення смуг зображення, різницевих допплерівських поправок частот об'єктів з врахуванням технічних характеристик БР та впливу атмосфери. Представлені характеристики радіометричних зображень при ймовірності вірного виявлення 0,5. Надані параметри зображень при вимірюванні різниць ходу та різницевої допплерівської поправки частоти об'єктів картографування.
Методика числового моделювання визначення параметрів радіометричного зображення дистанційного зондування земних поверхонь бістатичним радіометром
Keywords: numerical modelling methodology; radiometric image; remote sensing; bistatic radiometer; image band; doppler frequency correction; методика числового моделювання; радіометричні зображення; дистанційне зондування; бістатичні радіометри; допплерівська поправка частоти; розрізнювальна здатність