Методичні вказівки до виконання практичного заняття "Біотичні взаємовідносини. Рівняння Лотки – Вольтерри" - Древаль, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Біотичні взаємовідносини є результатом взаємодії організмів один з одним. У природі немає організмів, які ізольовані від оточуючого середовища. Взаємодія організмів з довкіллям є основою для їхнього виживання та функціонування природних екосистем у цілому. В екології біотичні відносини являють собою взаємодії між двома видами в екосистемах. Ці взаємовідносини можуть бути класифіковані у різні групи взаємодій, залежно від ефекту або механізму взаємодії. Взаємодії між двома видами не обов’язково передбачають прямий контакт. Внаслідок існування різноманітних зв’язків у природних екосистемах види можуть впливати один на одного непрямо, наприклад, через розподіл ресурсів, або у результаті прямої боротьби. У природній екологічній системі завжди підтримується рівновага, що виключає необоротне знищення тих або інших ланок у трофічних ланцюгах. Чисельність і вовків, і оленів завжди буде підтримуватися на певному рівні. Це є виявленням основної властивості екосистеми – самоорганізації.
Keywords: екосистеми; міжвидова конкуренція; хижацтво; аменсалізм; протокооперація; екологічна ніша; мутуалізм