Витоки естетики сучасної фізики - Гапоченко, Світлана Дмитрівна; Ткаченко, Світлана Сергіївна (iScience, 2018)
Перед вищими технічними навчальними закладами України (і не тільки України) наразі постали дві проблеми. Перша більш глобальна і пов‘язана з необхідністю трансформації технократичного мислення (у сенсі технічного відношення до всього) широкого загалу в напрямку більш холістичного і гуманістично орієнтованого мислення. Друга проблема виникла у зв‘язку з розширенням змісту і експоненціальним зростанням об‘єму наукового знання, що зумовлює включення все більшої кількості предметів до навчальної програми. Як результат маємо скорочення кількості годин на кожну дисципліну, що спричиняє спрощення курсів і призводить у цілому до зниження рівня освіти. Метою роботи є дослідження впливу релігійних переконань та естетичних поглядів давньогрецьких філософів (піфагорійці, Платон) та християнських вчених (Н. Коперник, Й. Кеплер) на розроблені ними моделі Всесвіту.

In the article there are analyzed the influence of the religious creed and aesthetical opinions of Ancient Greece philosophers (Pythagoreans, Plato) and Christian scientists (N. Copernicus, J. Kepler) on their models of University.
Keywords: освітня діяльність; вищі технічні навчальні заклади; математика; модель Всесвіту Кеплера; давньогрецькі філософи; релігійні переконання; платонівське тлумачення гармонії; religion; cosmologic models; harmony; aesthetics