Методичні вказівки до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Структури та бази даних" - Тверитникова, Олена Євгенівна; Дроздова, Тетяна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Структури та бази даних» розроблено для студентів спеціальності «Інформаційно-вимірювальні технології» з метою формування практичних навичок у проєктуванні, організації та обробці інформації в сучасних інформаційно-вимірювальних системах. В умовах розвитку високих технологій ефективне управління даними є невід’ємною складовою будь-яких автоматизованих систем, у тому числі вимірювальних та керуючих систем. Практичні заняття спрямовані на закріплення теоретичних знань із побудови логічних та фізичних структур даних, моделювання баз даних, застосування реляційних та нереляційних моделей, а також на опанування мов запитів та інструментів для роботи з базами даних. У методичних вказівках представлено покрокові рекомендації щодо виконання практичних завдань, опис алгоритмів побудови структур даних, створення таблиць, зв’язків та запитів, а також приклади організації баз даних у середовищах, що широко застосовуються в інформаційно-вимірювальних технологіях. Особлива увага приділяється використанню сучасних інструментів для контролю цілісності даних, оптимізації запитів та забезпе чення безпеки інформації. Виконання практичних завдань дозволяє студентам набувати компетенції, необхідні для розробки та впровадження ефективних інформаційно-вимірювальних систем, підвищення їхньої надійності та точності вимірювань, а також забезпечення системного підходу до обробки даних у науко вих та промислових проєктах.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; структури та бази даних; програмне забезпечення; практична розробка бази даних; MS SQL SERVER