Методичні основи формування конкурентної стратегії розвитку підприємства в умовах мінливого середовища - Шматько, Наталія Михайлівна; Костін, Вадим О. (Національна академія управління, 2025)
У статті розкрито методологічні основи формування конкурентної стратегії розвитку підприємства в умовах зростаючої динаміки зовнішнього середовища. Підкреслено, що традиційні підходи до стратегічного планування часто виявляються недостатньо ефективними в умовах підвищеної невизначеності та посилення конкуренції. Проаналізовано еволюцію ключових теоретичних концепцій стратегічного управління, від класичних праць Г. Мінцберга та М. Портера до сучасних інноваційних підходів, таких як концепція «блакитного океану». Розглянуто внесок українських науковців у дослідження питань формування конкурентних стратегій. Обґрунтовано необхідність комплексного методичного забезпечення, яке б інтегрувало адаптивні механізми та сучасні інструменти стратегування для забезпечення стійкості та проактивності підприємств в умовах мінливого середовища. Запропоновано авторську матричну модель класифікації стратегічних підходів, що враховує рівень стабільності зовнішнього середовища та стиль управління стратегічним процесом. Детально описано поетапну модель формування конкурентної стратегії, яка включає моніторинг зовнішнього та внутрішнього середовища, виявлення стратегічних загроз і можливостей, формування адаптивних стратегічних цілей, визначення конкурентних переваг, розробку сценаріїв стратегії, вибір оптимальної стратегії, планування ресурсного забезпечення, реалізацію стратегії з адаптацією та оцінку її ефективності з подальшим коригуванням. Для кожного етапу запропоновано відповідний набір методичних інструментів та аналітичних методів, таких як PESTEL-аналіз, SWOT-аналіз, сценарний аналіз, VRIO-аналіз, бенчмаркінг, методи проєктного управління та KPI-моніторинг. Наголошено на важливості побудови динамічної системи стратегічного управління, здатної оперативно реагувати на зміни та інтегрувати нову інформацію. Зроблено висновок про необхідність відходу від жорстких стратегій на користь гнучких та адаптивних підходів, що є ключем до сталого розвитку та конкурентоздатності підприємств в умовах ринкової турбулентності.

The article explores the methodological foundations of forming a competitive strategy for enterprise development in an increasingly dynamic external environment. It emphasizes that traditional approaches to strategic planning often prove insufficiently effective in conditions of heightened uncertainty and intensifying competition. The evolution of key theoretical concepts in strategic management is analyzed, ranging from the classic works of H. Mintzberg and M. Porter to modern innovative approaches such as the "blue ocean" strategy. The contribution of Ukrainian scientists to the study of competitive strategy formation is also considered. The necessity of a comprehensive methodological support system that integrates adaptive mechanisms and modern strategizing tools to ensure the resilience and proactivity of enterprises in a changing environment is substantiated. An original matrix model for classifying strategic approaches, taking into account the level of external environment stability and the management style of the strategic process, is proposed. A detailed step-by-step model for forming a competitive strategy is outlined, including monitoring the external and internal environment, identifying strategic threats and opportunities, formulating adaptive strategic goals, determining competitive advantages, developing strategy scenarios, selecting the optimal strategy, planning resource provision, implementing the strategy with adaptation, and evaluating its effectiveness with subsequent adjustments. For each stage, a corresponding set of methodological tools and analytical methods is suggested, such as PESTEL analysis, SWOT analysis, scenario analysis, VRIO analysis, benchmarking, project management methods, and KPI monitoring. The importance of building a dynamic strategic management system capable of responding promptly to changes and integrating new information is highlighted. The article concludes on the necessity of moving away from rigid strategies in favor of flexible and adaptive approaches, which are key to the sustainable development and competitiveness of enterprises in turbulent market conditions.
Methodological foundations of forming a competitive strategy for enterprise development in a changing environment
Keywords: конкурентна стратегія; стратегія розвитку; стратегічне управління; розвиток підприємства; стратегування; мінливе середовище; competitive strategy; development strategy; strategic management; enterprise development; strategizing; changing environment