Методичні вказівки до організації лабораторних, практичних занять та самостійної роботи за темою "Хімічні властивості d 3–елементів" - Сахненко, Микола Дмитрович; Штефан, Вікторія Володимирівна; Ярошок, Тамара Петрівна; Ведь, Марина Віталіївна (НТУ "ХПІ", 2008)
Методичні вказівки "Хімічні властивості d 3–елементів" за програмою навчального курсу "Теоретичні основи хімії рідкісних розсіяних елементів" для студентів спеціальності "Хімічна технологія рідкісних розсіяних елементів та матеріалів на їх основі" денної та заочної форм навчання призначені для ознайомлення з хімічними властивостями елементів (на прикладі ванадію та ніобію): закономірностями реакцій гідролізу, окисно-відновних і обмінних реакцій, особливостями взаємодії кислот і лугів з металами. Методичні вказівки за темою "Хімічні властивості d 3–елементів" можуть бути використані для проведення практичних, лабораторних занять та самостійної роботи як в аудиторії під керівництвом викладача, так і в позааудиторний час. З цією метою до видання включено значну кількість поліваріантних завдань для індивідуального розв’язання та необхідний довідковий матеріал
Keywords: ванадій оксиду; ванадатні кислоти; ванадій сульфіду; сполуки ванадію; ванадію гідроксиди; суміші пероксованадатних кислот