Бузкові керамічні пігменти на базі гранульованого доменного шлаку - Зайчук, Олександр Вікторович; Амеліна, Олександра Андріївна; Швидка, Оксана Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Теоретичними і експериментальними дослідженнями встановлена можливість отримання бузкових керамічних пігментів в системі СоО – CaO – MgO – Al₂O₃ – SiO₂ на базі гранульованого доменного шлаку, які представляють собою кобальтовмісний діопсидовий твердий розчин. Показана ефективна роль оксидів цинку, стронцію і барію в формуванні структури діопсидового твердого розчину при знижених температурах (1050-1100 °С) за рахунок зміни геометрії структуроутворюючих металкисневих поліедрів і деформації діопсидового ланцюжка.

Theoretical and experimental studies established the possibility of obtaining of lilac ceramic pigments in the system СоО – CaO – MgO – Al₂O₃ – SiO₂ based on granulated blast furnace slag, which are containing cobalt diopside solid solution. It shows the effectiveness of the role of zinc oxides, strontium and barium in shaping the structure of diopside solid solution at low temperatures (1050–1100 °С), due to changes in the geometry of the structure metalloxygen polyhedra and distortion the diopside chain.
Lilac ceramic pigments based on granulated blast furnace slag
Keywords: пігменти керамічні; шлак гранульований; шлак доменний; діопсид; характеристики колірні; склопокриття; ceramic pigments; diopside; color properties; glasscoating