Формування маркетингових і цінових стратегій управління брендом малого підприємства на B2B ринках - Косенко, Олександра Петрівна; Лучинський, Максим Володимирович; Лялько, Кирило Андрійович; Косенко, Євген Анатолійович; Шеін, Олексій Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена аналізу та розробці маркетингових стратегій управління брендом малого підприємства на B2B-ринках. У сучасних умовах жорсткої конкуренції та цифрової трансформації бренд стає ключовим активом компанії, що впливає на її впізнаваність, довіру клієнтів та конкурентоспроможність. Особливо це актуально для малих підприємств, які мають обмежені ресурси для просування, проте можуть ефективно використовувати стратегічні маркетингові підходи для побудови сильного бренду. У статті розглянуто особливості функціонування B2B-ринків та їхній вплив на процес бренд-менеджменту. Проаналізовано основні чинники, що визначають успішність бренду малого підприємства, зокрема емоційну складову брендингу, довіру партнерів, репутаційні аспекти та диференціацію від конкурентів. Окрему увагу приділено питанням позиціонування бренду та побудови унікальної ціннісної пропозиції. Автори пропонують практичні підходи до формування маркетингових стратегій, орієнтованих на B2B-сегмент. Досліджуються різні моделі управління брендом, зокрема стратегія корпоративного брендингу, персоніфікованого бренду та стратегія співробітництва (co-branding). Визначено ефективні маркетингові інструменти, що сприяють розвитку бренду малого підприємства, серед яких контент-маркетинг, діджитал-стратегії, соціальні мережі та методи особистісного нетворкінгу. Практична значущість дослідження полягає у розробці рекомендацій для малого бізнесу щодо ефективного використання маркетингових стратегій у бренд-менеджменті на B2B-ринках. Запропоновані підходи допоможуть підприємствам не лише зміцнити ринкові позиції, але й вибудувати довгострокові партнерські відносини з клієнтами та постачальниками.

The article is devoted to the analysis and development of marketing strategies for managing the brand of a small enterprise in B2B markets. In today's conditions of fierce competition and digital transformation, the brand is becoming a key asset of the company, which affects its recognition, customer trust and competitiveness. This is especially true for small businesses that have limited resources for promotion, but can effectively use strategic marketing approaches to build a strong brand. The article discusses the features of the functioning of B2B markets and their impact on the brand management process. The main factors that determine the success of a small business brand, in particular, the emotional component of branding, the trust of partners, reputational aspects and differentiation from competitors are analyzed. Special attention is paid to the issues of brand positioning and building a unique value proposition. The authors offer practical approaches to the formation of marketing strategies focused on the B2B segment. Various models of brand management are explored, including the strategy of corporate branding, personalized branding, and the strategy of cooperation (co-branding). Effective marketing tools that contribute to the development of a small business brand have been identified, including content marketing, digital strategies, social networks, and personal networking methods. The practical significance of the study lies in the development of recommendations for small businesses on the effective use of marketing strategies in brand management in B2B markets. The proposed approaches will help enterprises not only to strengthen their market positions, but also to build long-term partnerships with customers and suppliers.
Formation of marketing and pricing strategies for managing the brand of a small enterprise in B2B markets
Keywords: бренд-менеджмент; маркетингова стратегія; інновації; мале підприємство; B2B-ринок; позиціонування бренду; конкурентоспроможність; brand management; marketing strategy; innovation; small business; B2B market; brand positioning; competitiveness