"Docudays.ua" та інші проекти документального кінематографу в Україні - Міщенко, Марина Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2015)
Специфіка документального кіно полягає, перш за все, в фактах, які ретельно підібрано, глибоко осмислено й ґрунтовно підтверджено матеріалами, які не завжди є доступними глядачам (ті ж архівні данні). Підйом українського документального кіно відбувся ще в період "перебудови". Процеси національно-культурного відродження, що сталися в усіх соціогуманітарних науках, не оминули й кіномистецтво. Звільнення мистецтва від тиску ідеологічної цензури радянських часів сприяло зрушенню процесів національної самоідентифікації. Головною проблемою документального жанру є просування стрічок до кінотеатрів. І яскравим прикладом вдалої реалізації прокату кінодокументалістики є єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини "Dokudays.ua", що проходить щороку в березні в Києві.
Keywords: документальний кінематограф; сучасне українське кіно; кінофестиваль