Методологія визначення податкового потенціалу промислових підприємств Запорізького регіону - Саєнко, О. Р. (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті розглянуто особливості податкового навантаження промислових підприємств Запорізького регіону та запропоновано підхід до комплексної оцінки податкового їх потенціалу. Також розглянуто ряд чинників, які значно впливають на базу оподаткування, проаналізовано динаміку економічних індикаторів Запорізької області за 2004-2011 роки. Для більш об'єктивного визначення бази оподаткування промислових підприємств регіонів та розрахунку на її основі податкового потенціалу сформовано систему показників, які б визначили розвиток макроекономічної ситуації в регіонах, вплив галузевих і регіональних факторів на стан бази оподаткування та перспективи її розвитку.

In the article the features of the tax loading of industrial enterprises of the Zaporizhzhya region are considered and offered approach to the complex estimation of tax their potential. The row of factors which considerably influence on the base of taxation is also considered, the dynamics of economic indicators of the Zaporozhia area is analysed for 2004-2011. For more objective determination of base of taxation of industrial enterprises of regions and calculation on her basis of tax potential the system of indexes that would define development of macroeconomic situation in regions is formed, influence of branch and regional factors on the state of base of taxation and prospect of her development
Keywords: податки; навантаження; бюджет; промислова галузь; потенціал; надходження; цільові фонди