Технологічні схеми обв'язки наземного обладнання та обв'язки гирла свердловини, закінченої бурінням, для проведення гідропіскоструминної перфорації свердловин - Фик, Ілля Михайлович; Римчук, Данило Васильович; Герасименко, Андрій Валерійович; Пономаренко, Віта Василівна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2019)
Технологічні схеми обв'язки наземного обладнання та обв'язки гирла свердловини, закінченої бурінням, для проведення гідропіскоструминної перфорації, складаються з свердловини, фільтра, агрегатів високого тиску, піскозмішувача, ємностей, допоміжних агрегатів, блока маніфольдів, сита, зворотного клапана, засувки, трійника, а також сепаратора, камери відбійної, дроселя регульованого, клапана зворотного, манометра, засувки, колонної обв'язки, засувки ФА, трубної головки ΦА, станції гідравлічного керування ОП, допоміжного пульта керування ОП, НКТ, герметизуючої головки, хрестовини; перехідної котушки, опори, превентора платкового з трубними плашками, превентора платкового з глухими плашками, фланця манометричного, розділювача середовищ, пристрою запірно-розрядного, ємності, ніпеля швидкороз'ємного з'єднання з ЦА, факельного амбара. Також схеми удосконалено додатковою викидною лінією, по якій газ, що виноситься разом з рідиною, направляється на факельний амбар, що знаходиться на відстані 100 м від свердловини, та вдосконалено додатковою хрестовиною для запобігання розмиву хрестовини трубної головки фонтанної арматури піщано-рідинною сумішшю, а також, якщо видобувається рідина разом з газом, в схемі показана додаткова викидна лінія для скидання газу на факельний амбар.
Keywords: патент; корисна модель; нафтогазова промисловість; фільтр; піскозмішувач; експлуатаційна колона; піщано-рідинна суміш; фонтанна арматура