Математична модель коливань вантажу при повороті крана як безпека устаткування - Янчик, Олександр Григорович; Градиський, Юрій Олександрович (НТУ "ХПІ", 2014)
В статті розглянута розрахункова схема стрілової системи крана з двома ступенями свободи в умовах рівномірного і нерівномірного нерівноприскореного повороту. Проведено дослідження впливу відцентрованих сил коливання вантажу, при цьому сформульована та запропонована математична модель, яка є частиною узагальненої моделі крану. Встановлені зони безпечних амплітуд коливань і безпечних зон експлуатації таких кранів з позиції виключення порушень техніки безпеки при використання стрілових систем кранів. Запропоновано внесення змін до технологічних карт вантажно-розвантажувальних робіт з метою підвищення рівня безпеки устаткування. Іл.: 3. Бібліогр.: 11 назв.

In the article was considered a settlement scheme of crane system with two degrees of freedom in terms of uniform and nonuniform not uniformly accelerated rotation. The study of the influence of centered forces fluctuations of cargo, while formulated and proposed a mathematical model that is part of a generalized model of the crane. Set the zone of non-hazardous amplitudes and safe operation of such valves with position exception of violations of safety rules by using jib systems. Proposed to bring changes to the processing maps loading-unloading works with the aim of improving safety equipment.
Mathematical model of load's oscillations during rotation of the crane as safety equipment
Keywords: підйомно-транспортні машини; стрілова система крана; рівномірний поворот; нерівноприскорений поворот; lifting-transport machines; safety equipment; uniform rotation; not uniformly accelerated rotation