Формування галузевої спеціалізації в аграрному секторі: теоретичний аспект - Оріщенко, Дмитро Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Сільське господарство є важливою галуззю економіки, що забезпечує населення країни основними видами продовольства. Для обґрунтування сталого функціонування галузі потрібна розробка відповідних механізмів, що передбачають використання аграрних інновацій, які в даний час та в перспективі будуть провідним фактором розвитку АПК. Важливим напрямом вирішення цього завдання є обґрунтування раціональної спеціалізації сільськогосподарського виробництва, спрямованої на ефективне використання земельних ресурсів. Розвиток сільського господарства на відміну від інших галузей матеріального виробництва значною мірою детерміновано природними умовами та ресурсами. Територіальні відмінності у величині природного агропотенціалу багато в чому визначають особливості систем використання земель, склад сільськогосподарських культур, рівень інтенсивності та ефективність виробництва. Галузева спеціалізація аграрного сектору є одним із ключових чинників підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва та визначає напрями діяльності підприємств, рівень їхньої конкурентоспроможності та стійкість до змін ринкового середовища.

Agriculture is an important sector of the economy that provides the country's population with basic types of food. It is necessary to develop appropriate mechanisms that provide for the use of agricultural innovations, which will be the leading factor in the development of the agro-industrial complex at present and in the future to substantiate the sustainable functioning of the industry. An important direction for solving this problem is to substantiate the rational specialization of agricultural production to use land resources efficiently. The development of agriculture, unlike other sectors of material production, is primarily determined by natural conditions and resources. Territorial differences in the size of natural agricultural potential largely determine the features of land use systems, the composition of crops, and the intensity and efficiency of production. Sectoral specialization of the agricultural sector is one of the key factors in increasing the efficiency of agricultural production and determines the areas of activity of enterprises, the level of their competitiveness, and resistance to changes in the market environment.
Formation of industry specialization in the agricultural sector: theoretical aspect
Keywords: аграрний сектор; сільськогосподарське виробництво; аграрні інновації; організація виробництва; галузеві спеціалізації; земельні ресурси; конкурентоспроможність; agricultural sector; industry specializations; land resources; organization of production; competitiveness