Про оцінку інтелекту і результатів його діяльності - Куклін, В. М.; Івін, Л. М.; Мехович, Сергій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Показано принципову можливість оцінки інтелекту спеціаліста та вченого. Розглянуто складнощі створення творчих колективів. Обговорюються проблеми оцінки кваліфікації та визначення компетенції працівників різних установ та підприємств. Показано, що на інтуїтивному рівні люди усвідомлюють цінність та значення окремих осіб та їх вплив на політичні та економічні процеси. Втрата працівників високої кваліфікації та високого рівня інтелекту завжди призводить до втрати ваги та впливу установи, яка з ним розлучилося. Розглянуто підходи щодо оцінки кореляції між втратою ринкової вартості або ослабленням інших ринкових параметрів та кількісними характеристиками ефективності провідних співробітників та виконавців, тобто їхнього інтелекту.

The fundamental possibility of assessing the intelligence of a specialist and a scientist is shown. The difficulties of creating creative teams are considered. Problems of qualification assessment and determination of competence of employees of various institutions and enterprises are discussed. It is shown that on an intuitive level, people are aware of the value and importance of individuals and their influence on political and economic processes. The loss of highly skilled and highly intelligent workers always results in a loss of weight and influence of the institution that parted with him. Approaches to assessing the correlation between the loss of market value or the weakening of other market parameters and the quantitative characteristics of the performance of leading employees and performers, that is, their intelligence, are considered.
About evaluation of intelligence and results of yogo diality
Keywords: кваліфікація; ефективність; ринкові параметри; qualification; efficiency; market parameters