Розрахунок обмотувальних даних котушок включення та відключення бістабільного поляризованого електромагніта для вакуумного контактора середніх напруг - Лелюк, Микола Анатолійович; Середа, Олександр Григорійович; Середа, Олена Геннадіївна; Литвиненко, Вікторія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В роботі розглянуто конструкцію вакуумного контактора з бістабільним поляризований електромагнітом з двома котушками включення та відключення. Побудовано протидіючу характеристику механічної системи контактора та визначено сили, що діють на електромагніт у включеному та відключеному положеннях контактора. Розроблено FEEM модель бістабільного поляризованого електромагніта та визначено мінімальне значення МРС обмоток включення та відключення. Побудовано результуючу тягову характеристику бістабільного поляризованого електромагніта при мінімальному значенні МРС обмоток включення та відключення і робочому зазорі. Визначено, що при виконанні комутаційної операції та використанні спільно обмоток включення і відключення вдалося зменшити МРС спрацьовування електромагніта. Проведено розрахунок обмотувальних даних котушок включення та відключення при різних значеннях номінального діаметру проводу та напруги мережі живлення і, у відповідності з цим, визначено мінімальне значення МРС обмоток.

Electromagnet with two ON and OFF coils is considered in the article. The counteracting characteristic of the mechanical system of the contactor is constructed and the forces acting on the electromagnet in the ON and OFF positions of the contactor are determined. The FEMM model of a bistable polarized electromagnet was developed and the minimum MMF value of the ON and OFF windings was determined. The resulting traction characteristic of a bistable polarized electromagnet is constructed at the minimum MMF value of the ON and OFF winding sand the working gap. It was determined that when performing the switching operation and using the ON and OFF winding at the same time, it was possible to reduce the MMF of the electromagnet operation. The winding data of the ON and OFF coils were calculated at different values of the nominal diameter of the wire and the voltage of the power supply network, and, in accordance with this, the minimum value of the MMF of the windings was determined.
Calculation of the winding data of the on and off coils of a bistable polarized electromagnet for a vacuum medium voltage contactor
Keywords: вакуумні контактори; комутаційні модулі; привідні модулі; механічні системи; поляризовані електромагніти; vacuum contactors; drive module; switching modules; mechanical systems; polarized electromagnets