Психологічна структура толерантності особистості: педагогічний аспект - Снігурова, Ірина Іванівна (My University, 2019)
Статтю присвячено вивченню структури психологічних аспектів толерантності особистості як базового елементу соціокультурної інтеграції особистості для створення оптимальних психологічно-педагогічних умов становлення професіоналізму майбутніх інженерів. Установлено, що психологічні складові толерантності мають міждисциплінарний характер, через що вони потребують комплексного наукового міждисциплінарного дослідження психологічних аспектів толерантності в процесі соціокультурної інтеграції. Також виникає питання про вивчення й аналіз взаємозв'язку рівня толерантності особистості та соціально-демографічних факторів, життєвих цінностей, етнічної ідентичності та самоідентичності, а також факторів, які є її ключовими психологічними аспектами. Доведено, що розуміння структури психологічних аспектів толерантності особистості сприяє створенню оптимальних психологічно-педагогічних умов становлення професіоналізму майбутніх інженерів.

Article is devoted to study of psychological aspects of personality tolerance as basic element of person’s socio-cultural integration for creation optimal pedagogically-psychological conditions of proficiency formation in future engineers. It was detected that psychological elements of tolerance have interdisciplinary nature and thus they initiated essential need in conducting their complex and interdisciplinary research focused on psychological aspects of tolerance in the process of socio-cultural integration. Also was occurred question about studying and analysis of interrelation between tolerance level of personality and social demographic factors, vital values, ethnic identity and self-identity, and also some factors that are its key psychological aspects. It was verified that understanding of structure psychological aspects of personality tolerance as basic element of person’s socio-cultural integration for creation optimal pedagogically-psychological conditions of proficiency formation in future engineers.
Psychological structure of personal tolerance: pedagogical aspect
Keywords: психологічні аспекти толерантності; освітньо-психологічне середовище; інтолерантність; соціокультурна інтеграція; psychological aspects of tolerance; educational-psychological environment; intolerance; socio-cultural integration