Формування маркетингу вражень в сфері логістичних послуг - Перерва, Петро Григорович (Рівненський державний гуманітарний університет, 2022)
Проведений аналіз видів і трактувань вражень дозволяє стверджувати, що три зазначених ознаки типологій вражень, як інструментів маркетингу вражень, не можуть в повній мірі задовольнити можливості класифікації вражень. Запропоновано, в класифікації доцільно використовувати такі ознаки, як «об'єкт, навколо якого формуються враження» і враження, які «ініціюють відчуття і дії». Об'єкт, навколо якого формується враження, на думку дослідників логістичного ринку, може являти собою логістичні послуги, логістичні підприємства або бренд послуг і підприємств. маркетинг
Keywords: монографія; маркетинг вражень; логістика; економіка; послуги; класифікація; ефективність; ринок