Impact of the new normality on strategic management and project & program management - Tanaka, Hiroshi (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
According to representative theories on strategy by Henry Mintzberg, Lawrence Freedman, et al. strategy is a general plan to achieve one or more long-term or overall goals under conditions of uncertainty; strategy involves setting goals and priorities, determining actions to achieve the goals, and mobilizing resources to execute the actions. Strategy can be classified into 1) planned strategy, e. g. strategy derived from a corporation’s mission statement; 2) differentiation strategy to compete in the competitive marketplace; and 3) contingent strategy to empower a corporation to get adapted to ecosystem changes. Being a part of project management studies, this article focuses on type 3) strategy and analyzes how the strategic management in this category, usually conducted by using project, program and portfolio management (PPPM) as its vehicle of implementation, is being affected or will be affected by the new normality. The new normality includes factors such as the VUCA characters of the world; disruption in technology, economy and society; climate change; green economy; a chain of epidemics or pandemics; and digital transformation. These factors mandate agile perspectives, positioning and planning of contingent strategy and updated ways strategies are delivered by way of strategic management and PPPM along the Mintzberg theory. This paper, after examining the impact of the new normality factors on contingent strategy, proposes a conceptual framework of and concise discussions on agility elements of corporate enterprises under the new normality which are realized by applied project management, and the author’s methodologies and learning attitude to cope with disruption. The agility elements are grouped into agility in mid-term corporate planning, corporate agility enablers, agile business development by projects, and project management adaptive to agility. In the conclusion, the author’s outlook on project and project management models in the new normality is offered.

Відповідно до репрезентативних теорій стратегії Генрі Мінцберга, Лоуренса Фрідмана та інших, стратегія — це загальний план досягнення однієї або кількох довгострокових або загальних цілей в умовах невизначеності; стратегія передбачає встановлення цілей і пріоритетів, визначення дій для досягнення цілей і мобілізацію ресурсів для виконання дій. Стратегію можна класифікувати на 1) планову стратегію, наприклад, стратегія, що випливає з місії корпорації; 2) стратегія диференціації для конкуренції на конкурентному ринку; і 3) умовна стратегія, щоб надати корпорації можливість адаптуватися до змін екосистеми. Будучи частиною досліджень з управління проєктами, ця стаття зосереджується на стратегії типу 3) і аналізує, як стратегічне управління в цій категорії, яке зазвичай здійснюється з використанням управління проєктами, програмами та портфелями (PPPM) як засобу реалізації, зазнає впливу або буде зазнавати впливу нової нормальності. Нова нормальність включає такі фактори, як характери світу VUCA; порушення в технологіях, економіці та суспільстві; зміна клімату; зелена економіка; ланцюжок епідемій або пандемій; і цифрова трансформація. Ці фактори обумовлюють гнучкі перспективи, позиціонування та планування умовної стратегії та оновлені способи реалізації стратегій за допомогою стратегічного управління та PPPM відповідно до теорії Мінцберга. У цій роботі, після вивчення впливу факторів нової нормальності на умовну стратегію, пропонується концептуальна основа та стислі обговорення гнучких елементів корпоративних підприємств за новою нормальністю, які реалізуються за допомогою прикладного управління проєктами, а також авторських методологій та ставлення до навчання впоратися з порушенням. Елементи гнучкості об’єднані в гнучкість у середньостроковому корпоративному плануванні, засоби корпоративної гнучкості, гнучкість розвитку бізнесу за проєктами та управління проєктами, що адаптується до гнучкості. На завершення пропонується погляд автора на моделі проєктів та управління проєктами в новій нормальності.
Вплив нової нормальності на стратегічне управління та управління проєктами та програмами
Keywords: methodologies to cope with disruption; emerging project & program management models; new normality; agility of corporate enterprises; applied project management; нові моделі управління проєктами та програмами; нова нормальність; маневреність корпоративних підприємств; прикладне управління проєктами; методології подолання зривів