Конспект лекцій з дисципліни "Технічна експлуатація транспортно-технічних машин і обладнання" - Краснокутський, Володимир Миколайович; Агапов, Олег Миколайович; Островерх, Олександр Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Цей курс лекцій входить до обов'язкових фахових компонентів освітньо–професійної програми «Транспортно–технологічні машини та обладнання» підготовки інженерів за спеціальністю «Галузеве машинобудування» наступних спеціалізацій: «Автомобілі і трактори», «Автоматизоване проектування транспортних засобів високої прохідності», «Мехатронні системи транспортних засобів», «Підйомно–транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини та обладнання». Технічна експлуатація – це комплексна система інженерно–технічних та організаційних заходів, що забезпечують підтримання працездатного стану транспортних засобів (ТЗ), які являють собою складні технічні системи. Ці заходи визначаються будовою ТЗ, конструктивними особливостями і показниками надійності, такими як безвідмовність, довговічність, експлуатаційна технологічність і збереженість. З урахуванням цього формується система технічного обслуговування і ремонту, розробляються організація і технологія виконання робіт, проєктується і створюється виробничо–технічна база сервісних підприємств, добирається необхідне технологічне обладнання та вирішуються інші питання. Технічна експлуатація ТЗ реалізується за відповідної організації через технологічний процес, який є частиною загального виробничого процесу на сервісному підприємстві, тому технічна експлуатація містить дії зі зміни та подальшого визначення технічного стану об'єкта виробництва – транспортного засобу. Для цих цілей використовують технічну діагностику. Вона необхідна також під час пошуку відмов і визначення якості виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту машин складної конструкції. Засвоєння цих питань сприятиме формуванню професійних знань і навичок майбутніх спеціалістів у сфері галузевого машинобудування, дасть їм змогу грамотно ухвалювати рішення та здійснювати заходи щодо підвищення ефективності роботи транспортно–технологічних машин і обладнання.
Keywords: конспект лекцій; транспортно-технічні машини; транспортно-технічне обладнання; галузеве машинобудування; технічна експлуатація; енергоефективність