Добрунов, Дмитро Євгенійович2016-05-302016-05-302016Добрунов Д. Є. Технологія комплексної переробки соняшникової макухи з безлушпинного ядра [Електронний ресурс] : дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.06 / Дмитро Євгенійович Добрунов ; наук. керівник Перевалов Л. І. ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків, 2016. – 181 с. – Бібліогр.: с. 136-151. – укр.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/21793Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" Міністерства освіти і науки України, Харків, 2016. Дисертацію присвячено науковому обґрунтуванню технології комплексної переробки соняшникової макухи з безлушпинного ядра. Встановлено залежність ступеню вилучення олії і хлорогенової кислоти з соняшникової макухи безлушпинного ядра від складу розчинника, температури та тривалості екстрагування у кавітаційній установці та отримано математичний опис цього процесу у вигляді регресійного рівняння. Виявлено антиоксидантні властивості сухих речовин екстрактів соняшникової макухи безлушпинного ядра. Показано, що досліджені екстракти інгібують ланцюгові вільно-радикальні реакції окиснення. Розроблено перспективну технологію комплексної переробки соняшникової макухи з безлушпинного ядра, за якою можна отримати: олію екстракційну, шрот (або борошно) та жиророзчинний рослинний антиоксидант. Результати роботи впроваджені на ТОВ "Нові енергозберігаючі технології" (м. Херсон), ПАТ "Харківська бісквітна фабрика" (м. Харків) та в навчальний процес кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ "ХПІ".Thesis for a candidate of technical sciences degree. Speciality 05.18.06 − fats, essential oils and perfume-cosmetic products technology − National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2016. The dissertation is devoted to the basis of technology of complex processing of sun-flower cakes obtained from dehulled sunflower kernels. During the work it was ascertained that sunflower oil and chlorogenic acid extraction rates depend on solvent type, temperature, and extraction time in the cavitation facility. The regression equations for the abovementioned processes were derived. Antioxidant properties of solids extracts obtained from dehulled sunflower kernels (SE) were discovered. It was shown that all of the investigated SE terminate the chain reactions during the propagation step. Complex technology of sunflower cakes processing obtained from dehulled sunflow-er kernels was designed. This technology allows obtaining of extracted oil, sunflower meal (or proteinrich flour), and fat-soluble antioxidant. The results of the work are adopted at "New Energy-Efficient Technologies", LLC, "Kharkiv Biscuit Factory", OJSC, and implemented in the educational process at the Department of Technology of Fats and Fermentation Products of NTU "KhPI".ukвидобування жирів та білківбезлушпинне ядромакуха соняшниковаекстрагування етаноломкавітаційна установкаоліяхарчовий шротантиоксидантдисертаціїvegetable oil and protein extractiondehulled kernelssunflower cakesethanol extractioncavitation facilityedible mealantioxidantsТехнологія комплексної переробки соняшникової макухи з безлушпинного ядраTechnology of Complex Processing of Sunflower Cakes Obtained from Dehulled KernelsThesis665.3+665.117