Генезис вищої школи (історичний аспект) - Гаєвая, Олександра Валентинівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Період зародження перших університетів в Європі. Потреба зародження вищої школи з новими думками, новими знаннями про світ, акумулювання і передача нових знань. Обов’язковість вивчення основних наук в університеті.

The period of the birth of the first universities in Europe. The need for the birth of a higher school with new ideas, new knowledges about the world, accumulation and transfer of new knowledges. Obligation to study basic sciences at the university.
Genesis of the high school (historical aspect)
Keywords: університет; мандрівники; факультет; навчання; права загальнолюдські; university; travelers; faculty; training; universal human rights