Фізична підготовка – як основний критерій оцінки боєздатності курсантів у процесі військово-професійної діяльності - Романчук, С. В.; Свищ, Я. С.; Щур, Т. Г.; Арабський, А. П.; Борзило, О. Ю.; Білик, В. А.; Одеров, А. М. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
Фізична підготовка, як комплекс заходів щодо фізичного вдосконалення військовослужбовців, спрямований на розвиток загальних і спеціальних фізичних якостей, формування військово-прикладних навичок, виховання морально-вольових і психологічних якостей, а також як основна складова бойової підготовки, в умовах сьогодення, коли наші збройні сили ведуть супротив проти агресора рф в російсько-українській війні, відіграє важливу та основну роль у підготовці майбутніх захисників до ведення бойових дій у відповідності до займаної посади. Умови та ситуація збройної агресії з боку рф залишається предметом пильної уваги багатьох дослідників та пошуку шляхів з питань якісної підготовки військовослужбовців Збройних сил України, підтримання на високому рівні їхньої боєздатності, а також удосконалення необхідних вмінь та навичок військово-професійної діяльності, які б у подальшому забезпечили успішне виконання бойових завдань. Наукова праця присвячена аналізу основних критеріїв оцінки боєздатності особового складу майбутніх офіцерів, а також дослідженню основних показників, які позитивно впливають на рівень боєздатності військових фахівців протягом усього періоду навчання та після освоєння відповідного фаху, визначенні важливості тих показників, що є важливими для якісного та всебічного оволодіння навичками фізичної підготовки курсантів.

Physical training as a set of measures for the physical improvement of servicemen aimed at developing general and special physical qualities, forming military-applied skills, educating moral and psychological qualities, as well as a major component of combat training, plays an important and fundamental role in preparing future defenders for combat operations in accordance with their position. The conditions and situation of armed aggression by the Russian Federation remain the subject of close attention of many researchers and the search for ways to ensure quality training of the military personnel of the Armed Forces of Ukraine, maintain their combat capability at a high level, as well as improve the necessary skills and abilities of military professional activities that would further ensure the successful completion of combat missions. The scientific work is devoted to the analysis of the main criteria for assessing the combat capability of future officers, as well as the study of the main indicators that positively affect the level of combat capability of military specialists throughout the entire period of training and after mastering the relevant specialty, determining the importance of those indicators that are important for the qualitative and comprehensive mastery of physical training skills of cadets.
Physical training as the main criterion for assessing the combat capability of cadets in the process of military professional activity
Keywords: фізична підготовка; військова-професійна діяльність; військовослужбовці; курсант; фізичні якості; критерій; боєздатність; physical training; military professional activity; military personnel; cadet; physical qualities; criterion; combat capability