Аналіз монополізації ринків в контексті формування конкурентного середовища - Дяченко, Тетяна Анатоліївна; Максименко, Яна Анатоліївна; Абрамов, Федір Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено проблеми монополізації ринків, концентрації суб’єктів господарювання. Підкреслено необхідність створення ринкового конкурентного середовища. Проаналізовано статистичні дані про концентрацію суб’єктів господарювання. Виявлено, що придбання акцій є переважаючим видом дозволів на концентрацію суб’єктів господарювання, наданих Антимонопольним комітетом України. Розглянуто ринкову структуру дозволів на концентрацію суб’єктів господарювання. Проаналізовано динаміку кількості визнаних порушень законодавства про захист економічної конкуренції в Україні і їх структуру за окремими ринками. Виявлено тенденцію до їх зростання. Встановлено, що переважно малі підприємства відчувають високий конкурентний тиск, який є для них перешкодою зростанню виробництва.

The problems of market monopolization and concentration of business entities have been investigated in the article. The need to create a market competitive environment has been emphasized. Statistical data on the concentration of business entities have been analyzed. It has been found that the acquisition of shares is the predominant type of permits for the concentration of business entities granted by the Antimonopoly Committee of Ukraine. The market structure of permits for the concentration of business entities has been considered. The dynamics of the number of recognized violations of the legislation on the protection of economic competition in Ukraine and their structure by individual markets have been analyzed. It has been established that mainly small enterprises experience high competitive pressure, which is an obstacle to their production growth.
Analysis of monopolization of markets in the context of formation of a competitive environment
Keywords: конкурентне середовище; конкуренція; концентрація суб'єктів господарювання; монополізація ринків; ринкова влада; competitive environment; competition; concentration of business entities; monopolization of markets; market power