Виявлення корозійних пошкоджень металовиробів безконтактним експрес-методом - Сучков, Григорий Михайлович; Петрищев, Олег Миколайович; Плєснецов, Сергій Юрійович (Центр учбової літератури, 2019)
Запропоновано спосіб ультразвукового електромагнітно-акустичного контролю, який включає операції збудження і прийому пакетних зсувних ультразвукових імпульсів в металовироби, фільтрацію перешкод в сукупності прийнятих сигналів, детектування прийнятих імпульсів, кореляційний обробку сигналів, обчислення спектра сумарного прийнятого сигналу, порівняння отриманого спектра зі спектром донних сигналів на бездефектної ділянці, прийняття рішення про наявність дефектної ділянки. Остаточне рішення про якість металовироби визначають додатково стандартними методами. Ефективність розробленого способу підтверджена експериментально. Спосіб може бути застосований для безконтактного неруйнівного контролю великих обсягів металовиробів без спеціальної підготовки поверхні ультразвуковими пакетними імпульсами.
Keywords: безконтактний ультразвуковий контроль; металовироби; дефекти; корозія; електромагнітно-акустичний спосіб збудження; пакетний імпульс; прийняті сигнали; кореляційна обробка; спектри; засоби захисту; приховані дефекти; ультразвукові імпульси