Підвищення рівня надійності кріплення військової колісної техніки на залізничній платформі - Костюк, Володимир Володимирович; Русіло, Петро Олександрович; Варванець, Юрій Вікторович; Калінін, Олександр Марковійович (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті розглянуто способи та пристосування для кріплення військової колісної техніки під час транспортування залізничним транспортом, яка встановлена горизонтально на залізничній платформі. Наведені характеристики способів кріплення машин, особливості застосування пристосувань для кріплення та їхні недоліки. Розглянуто чинники, що викликають виникнення різних за величиною і напрямком інерційних сил, які негативно впливають на надійність кріплення військової техніки на залізничній платформі. Авторами запропонована конструкція тросової табельної розтяжки багаторазового використання, яка обладнана натяжними силовими гвинтами для створення натягу тросової табельної розтяжки типу талреп "кільце-кільце". До талрепу кріпиться трос із затисками для фіксації потрібної довжини, крюк із зчіпною петлею, яка закріплюється за ув’язочні пристрої на залізничній платформію Зчіпна жорстка петля закріплюється за буксирні гаки військової колісної техніки і з’єднана зі силовим натяжним гвинтом, контргайкою і пластинчастою стопорную шайбою, які запобігають саморозкручуванню натяжного силового гвинта і послабленню натягу тросів табельної розтяжки.

The article is devoted to ways and devices for fastening of military wheeled vehicles on railway platform during the transportation. It is introduced the vehicles fastening methods and their disadvantages, as well as features of fastening devices use. It is considered factors, that cause origin different after a size and by direction inertia forces which negatively influence on reliability fastening military technique on a railway platform. To the turnbuckle a rope is fastened with a connecting loop and clamps for fixing of necessary length, hook with a coupling loop which is fastened for to bind devices on a railway platform, coupling hard loop which is fastened for the drawnhooks of the military wheeled technique and connected with power pull spirally, check-nuts and plate tabwashers which prevent self untwisting of power screw and weakening of pull of ropes of the table stretching. The proposed design of reusable basic cable bracing has considerable advantages.
Increase of reliability level of the military wheeled technique fastening on railway platform
Keywords: кріплення; озброєння; військова техніка; транспортування; military technique; transporting