Аналітика соціальних та демографічних процесів - Аксьонова, Ірина Вікторівна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, 2022)
Аналітика соціальних та демографічних процесів є галуззю статистичної науки, яка вивчає динаміку та відтворення народонаселення, досліджує вплив чинників на соціальні процеси, які визначають склад та якісні характеристики населення, оцінює рівень, спосіб та якість життя населення країни або регіону. В сучасних умовах соціальні та демографічні процеси, що відбуваються у суспільстві, впливають на розвиток майже всіх соціально-економічних процесів. У той же час, розвиток країни обумовлює протікання соціально-демографічних процесів. Навчальна дисципліна «Аналітика соціальних та демографічних процесів» досліджує різноманітні зміни, що тривають у житті населення країни, впливають на економіку суспільства, виробництво суспільного продукту та рівень споживання, оцінює природний й механічний рух та репродуктивну поведінку населення. Вивчення даної дисципліни необхідно майбутньому спеціалісту, щоб об'єктивно оцінювати такі процеси, як народжуваність, смертність, міграційний рух, відтворення населення загалом як єдність цих процесів, надавати статистичні характеристики умовам, рівня, якості й способу життя населення. Об’єктом навчальної дисципліни є населення країни та її регіонів. Предметом навчальної дисципліни є кількісний бік масових процесів відтворення населення з урахуванням їх змісту, місця та часу протікання; вивчення закономірностей відтворення населення в суспільно-історичній обумовленості цього процесу; вивчення закономірностей та тенденцій розвитку соціальних процесів у суспільстві. Метою викладання навчальної дисципліни «Аналітика соціальних та демографічних процесів» є формування у студентів теоретичних знань, прикладних умінь та навичок щодо використання статистичних методів дослідження демографічних процесів та явищ у суспільстві, способу та якості життя населення, набуття необхідної сукупності теоретичних та практичних знань для вирішення конкретних завдань з аналітики соціальних та демографічних процесів.
Keywords: робоча програма; демографічні процеси; статистичне вивчення смертності населення; статистичний аналіз міграційних процесів; аналітика соціального захисту населення; статистичне вивчення шлюбності