Зовнішні та внутрішні ризики інвестиційних проєктів ринку нерухомості - Мащенко, Роман Васильович (The University of Technology in Katowice Press, 2025)
У сучасних умовах економічної невизначеності та динамічного розвитку ринку нерухомості управління інвестиційними ризиками стає критично важливим завданням для девелоперів, інвесторів і фінансових установ. Дослідження спрямоване на аналіз зовнішніх і внутрішніх ризиків інвестиційних проєктів у сфері нерухомості, їхню класифікацію та оцінку впливу на ефективність реалізації проєктів. Зовнішні ризики включають макроекономічні фактори, політичну нестабільність, коливання валютного курсу, зміну законодавчої бази, природно-кліматичні умови та конкуренцію на ринку. Внутрішні ризики охоплюють управлінські помилки, фінансову нестабільність компанії, прорахунки у виборі локації, технологічні ризики, неефективне використання ресурсів та проблеми з персоналом. Запропоновано методичний підхід до управління ризиками, що включає аналіз факторів ризику, прогнозування можливих сценаріїв, розробку стратегії їхнього мінімізації та адаптацію методів управління ризиками відповідно до специфіки інвестиційного проєкту. Практичне значення дослідження полягає в розробці рекомендацій для інвесторів та девелоперів щодо підвищення надійності та ефективності інвестицій у нерухомість. In the current conditions of economic uncertainty and the dynamic development of the real estate market, managing investment risks has become a critically important task for developers, investors, and financial institutions. This study aims to analyze external and internal risks of investment projects in the real estate sector, classify them, and assess their impact on project implementation efficiency. External risks include macroeconomic factors, political instability, exchange rate fluctuations, changes in the legislative framework, natural and climatic conditions, and market competition. Internal risks cover managerial errors, financial instability of the company, miscalculations in location selection, technological risks, inefficient resource utilization, and personnel-related issues. A methodological approach to risk management is proposed, which includes risk factor analysis, forecasting possible scenarios, developing strategies for their minimization, and adapting risk management methods according to the specifics of the investment project. The practical significance of this study lies in developing recommendations for investors and developers to enhance the reliability and efficiency of real estate investments.
External and internal risks of real estate market investment projects
Keywords: інвестиційні ризики; ринок нерухомості; зовнішні та внутрішні ризики; управління ризиками; інвестиційні проєкти; investment risks; real estate market; external and internal risks; risk management; investment projects