Поршень із алюмінієвого сплаву з теплозахисним поверхневим покриттям - Марченко, Андрій Петрович; Пильов, Володимир Олександрович; Пильов, Вячеслав Володимирович; Ліньков, Олег Юрійович; Олійник, Олександр Купріянович; Кравченко, Сергій Олександрович; Ткачук, Микола Анатолійович; Ткачук, Микола Миколайович (ДО "Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій", 2023)
Поршень із алюмінієвого сплаву має головку поршня, яка утворює поверхню камери згоряння та містить сформований на поверхні камери згоряння тепловий бар'єр у вигляді теплозахисного поверхневого покриття визначеної глибини. Теплозахисне поверхневе покриття утворює периферійну частину поверхні камери згоряння так, що зовнішній торець теплозахисного поверхневого покриття окреслено радіусом окружності бічної поверхні головки поршня. Внутрішній торець теплозахисного поверхневого покриття окреслено радіусом окружності, концентричної до окружності бічної поверхні головки поршня, та який є меншим в межах 5-25 мм від радіуса окружності бічної поверхні головки поршня. Теплозахисне поверхневе покриття виконано змінної товщини, що збільшується від внутрішнього до зовнішнього торців. При цьому товщина теплозахисного поверхневого покриття по його внутрішньому торцю виконана в межах 0,05-0,1 мм, а товщина теплозахисного поверхневого покриття по його зовнішньому торцю виконана в межах 0,15-0,5 мм.
Keywords: патент; корисна модель; двигуни внутрішнього згоряння; електрична енергія; теплозахисне поверхневе покриття