Енергоефективність та екологічність атомних електростанцій та вітроенергетичних установок - Тарасенко, Микола Григорович; Козак, Катерина Миколаївна; Лукман, Ахмед Омейза (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті проаналізовано енергоефективність та екологічність атомних електростанцій та вітроенергетичних установок в умовах інтенсивного зростання населення і, як наслідок, зростання потреб в електроенергії з урахуванням негативного впливу на оточуюче середовище не тільки в процесі будівництва енергетичних об’єктів, але й експлуатації та утилізації після закінчення терміну експлуатації. Підкреслено, що в процесі розвитку суспільства вітрогенератори спочатку використовувалися лише для помелу зерна, відкачування води, осушування боліт, розширення сільськогосподарських угідь тощо і лише потім, у зв’язку з дефіцитом енергоресурсів, їх почали використовувати для вироблення електроенергії. Паралельно з цим такі вчені як Петро Капіца, Сергій Вавілов, Ігор Курчатов, Микола Доллежаль та інші займалися становленням ядерної енергетики. В результаті в 1954 році в місті Обнінськ була побудована перша в світі атомна електростанція потужністю 5 МВт. Це був настільки революційний прорив в електроенергетиці, що від вітроенергетики відмовились. З цього моменту кількість реакторів почала стрімко зростати, досягнувши у 2002 році цифри 438. Але починаючи з 1969 року на атомних електростанціях стали відбуватися аварії. На теперішній час сталося 22 знакових аварії, включаючи Чорнобильську в Україні у 1986 році. Не менш руйнівною була аварія у 2011 році на атомних електростанціях Оганава і Фукусіма-1 в Японії. Після Чорнобильської аварії 1986 року людство знову згадало про вітрогенератори, які здавалися абсолютно екологічними. Але в процесі експлуатації з’ясувалося, що і вони мають свої недоліки. Проте, як показав час, більшість з них можна усунути шляхом удосконаленням власне вітрогенераторів та оптимального розташування їх у вітропарках. Незважаючи на те, що всі аварії на атомних електростанціях сталися з вини обслуговуючого персоналу, атомна енергетика здатна стати безаварійною при впровадженні сучасних смарт технологій. Таким чином, як атомні, так і вітрові електростанції повинні розвиватися, доповнюючи одна одну на перекір військовій агресії росії.

The article analyses the energy efficiency and environmental friendliness of nuclear power plants and wind power plants in the conditions of intensive population growth and, as a result, the growth of electricity needs, taking into account the negative impact on the environment not only during the construction of energy facilities, but also during operation and disposal after the end of the term operation It is emphasized that in the process of society development wind generators were initially used only for grinding grain, pumping water, for draining swamps, for expanding agricultural land, etc., and only later, due to the shortage of energy resources, they began to be used to generate electricity. In parallel with this, such scientists as Petro Kapitsa, Serhii Vavilov, Igor Kurchatov, Mykola Dolezal and others were engaged in the development of nuclear energy. As a result, in 1954, the world's first atomic power plant with a capacity of 5 MW was built in the city of Obninsk. It was such a revolutionary breakthrough in electricity that wind energy was abandoned. From that moment, the number of reactors began to grow rapidly, reaching 438 in 2002. But starting in 1969, accidents began to occur at the nuclear power plant one after the other. There have been 22 landmark accidents, including Chornobyl in Ukraine in 1986. No less devastating was the accident in 2011 at the Oganawa and Fukushima 1 nuclear power plants in Japan. After the Chornobyl accident in 1986, humanity again remembered wind generators, which seemed ecological. But in the process of operation, it became clear that they also have their shortcomings. But, as time has shown, most of them can be eliminated by improving the actual wind generators and their optimal location in wind farms. Because all accidents at nuclear power plants are due to the fault of service personnel, atomic power can become accident- free with the introduction of modern smart technologies. Thus, both nuclear and wind power plants should develop, complementing each other to counter russia's military aggression.
Energy efficiency and environmental friendliness of nuclear and wind power plants
Keywords: електроенергія; екологічність; навколишнє середовище; лінії електропередачі; потужність; вітрогенератор; атомні електростанції; рослинний та тваринний світ; аеродинамічний дисбаланс; дисбаланс маси; трофічні зв’язки; electricity; ecology; environment; power lines; wind turbine; nuclear power plants; flora and fauna; aerodynamic imbalance; mass imbalance; trophic relationships