Аналіз соціально-економічного розвитку Харківської області з використанням кластерного аналізу - Білоцерківський, Олександр Борисович; Бакадорова, Ганна Євгенівна (My University, 2021)
У статті проведено аналіз соціально-економічного розвитку Харківської області з використанням методів кластерного та структурного аналізу. За допомогою кластерного аналізу було визначено однорідні групи видів діяльності за такими показниками, як кількість суб’єктів господарювання, зайнятих працівників, найманих працівників, обсяг реалізованої продукції. Аналіз дендограми класифікації дозволив розпізнати три групи (кластери) однорідних станів у спостережуваній сукупності даних, зокрема у перший кластер потрапили промисловість і оптова та роздрібна торгівля. Аналогічні результати отримано за допомогою структурного аналізу.
Keywords: Харківська область; соціально-економічний розвиток; кластерний аналіз; торгівля; дендрограма класифікації; метод К-середніх; кластери; аналіз структури