Мовленнєві ситуації як засіб розвитку мовленнєвого спілкування - Субота, Лариса Андріївна; Велущак, Марина (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
Стаття присвячена розгляду значення мовленнєвих ситуацій у процесі формування та розвитку навичок мовленнєвого спілкування у здобувачів вищої освіти. Актуальність статті зумовлена тим, що у контексті глобалізації та зростаючої ролі мовного спілкування у сучасному світі, вивчення мовленнєвих ситуацій є важливим для педагогічної практики та наукових досліджень. Автори ставлять за мету дослідити теоретичні основи та практичні можливості використання мовленнєвих ситуацій як ефективного засобу впливу на формування та вдосконалення комунікативних навичок. У статті «мовленнєва ситуація» трактується як ситуація мовлення, ситуативний контекст мовленнєвої взаємодії, а також набір характеристик ситуативного контексту, релевантних для мовленнєвої поведінки учасників комунікативної події, що впливають на вибір мовленнєвих стратегій, прийомів, засобів. Автори виокремлюють такі компоненти мовленнєвої ситуації, як мета та мотив дії, учасники мовленнєвого акту, їхні взаємовідносини, часові та локальні особливості, особливості структури контексту в умовах інтерактивного спілкування. У статті досліджено теоретичні засади та практичні аспекти використання мовленнєвих ситуацій як ефективного засобу впливу на розвиток комунікативних здібностей. Зокрема, у статті розглядаються типи мовленнєвих ситуацій, методи їх створення та застосування в освітньому процесі. Автори висвітлюють психологічні та методичні аспекти використання мовленнєвих ситуацій для ефективного вдосконалення мовленнєвих навичок учасників освітнього процесу. Результати досліджень статті можуть бути корисні для вчителів, педагогів, лінгвістів та інших спеціалістів, що працюють у сфері мовної освіти та розвитку мовленнєвих здібностей.

The article is devoted to the consideration of the significance of speech situations in the formation and development of higher education students’ skills in speech communication. The relevance of the article is due to the fact that, in the context of globalization and the growing role of language communication in the modern world, the study of speech situations is important for pedagogical practice and scientific research. The authors aim to investigate the theoretical foundations and practical possibilities of using speech situations as an effective means of influencing the formation and improvement of communication skills. In the article, the «speech situation» is interpreted as the situation of speech, the situational context of speech interaction, as well as a set of characteristics of the situational context relevant to the speech behavior of participants in a communication event that influence the choice of speech strategies, techniques, and means. The authors distinguish such components of the speech situation as the purpose and motive of the action, the participants of the speech act, their relationships, temporal and local features, and the structure of the context in interactive communication. The article examines the theoretical foundations and practical aspects of using speech situations as an effective means of influencing the development of communication skills. In particular, the article discusses the types of speech situations, methods of their creation and application in the educational process. The authors highlight the psychological and methodological aspects of using speech situations to effectively improve the speech skills of participants in the educational process. The results of the article’s research can be useful for teachers, educators, linguists and other specialists working in the field of language education and the development of speech abilities.
Speech situations as a means of developing speech communication
Keywords: компонент мовленнєвої ситуації; комунікація; мовленнєві навички; мовлення; метод; component of a speech situation; communication; speech skills; speech; method