Дослідження чинників, що впливають на морфологічний склад побутового компосту в Україні - Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Разно, Микола Русланович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Компостування органічних відходів на сьогодні є одним з найоптимальніших шляхів поводження з цим типом відходів з точки зору ієрархії управління відходами та методів підвищення родючості ґрунтів. Поширення методу компостування в країні залежить від системи управління відходами, нормативних вимог, культури та наявності відповідної інфраструктури. У складі твердих побутових відходів містить до 40 мас.% органічної фракції, яка потенційно може стати сировиною для компосту. Найпростішим способом компостування для всіх родин є просте закладання органічних відходів у купи чи бурти (для сільській місцевості) чи користування громадськими компостерами (для урбанізованих територій). В залежності від сировини, яка закладається при компостуванні, якість та властивості компосту можуть суттєво відрізнятися. У статті розглянуто вплив способу життя родин, їх складу, місця проживання та харчових звичок на морфологічний склад органічної фракції твердих побутових відходів, яка може бути компостована. До органічної фракції було віднесено як харчові відходи, так й рослинні рештки й гній від свійських тварин. Результати досліджень засвідчили, що у складі органічної фракції твердих побутових відходів переважають харчові відходи у всіх типах родин, проте у родинах, які проживають в сільській місцевості та займаються сільським господарством рослин них, т.з. «зелених» відходів більше, ніж в інших типах родин. Наявність дітей у родині суттєво впливає як на загальну кількість харчових відходів, так й на кількість окремих елементів цієї фракції, наприклад на кількість утворених відходів цитрусових та бананів. Кількість відходів кави та чаю – кавової гущі та чайної заварки в індивідуальних домогосподарствах є дуже низькою та не перевищує 0,5 мас.%. У родинах, які вирощують городину та розводять дрібних свійських тварин та птицю для власних потреб кількість органічних відходів менша у порівнянні з родинами, які не мають в структурі занять свійських тварин. Це пов’язано з поширеною практикою використання залишків як харчових продуктів, так й зелених рештків в якості корму для тварин. Проте самі тварини є джерелом утворення гною, які відносяться до органічних відходів.

Composting of organic waste is currently one of the most optimal ways to deal with this type according to waste management hierarchy and methods for increasing soil fertility. The spread of the composting method in the country depends on the waste management system, regulatory requirements, culture, and the appropriate infrastructure availability. The solid household waste contains up to 40 wt.% of the organic fraction, which can potentially become raw material for compost. The simplest method of composting for all families is to simply lay organic waste in piles or bin (for rural areas) or use public composters (for urban areas). Depending on the raw materials used in composting, the quality and properties of compost can vary significantly. The article examines the family`s lifestyles impact, their composition, residence, and eating habits on the organic fraction morphological composition from solid household waste, which can be composted. The organic fraction included both food waste and plant residues and manure from livestock. The results of the studies showed that the municipal solid waste`s organic fraction is dominated by food waste in all types of families, however, in families living in rural areas and engaged in vegetable, so-called “green” agriculture more than in other types of families. Сhildren in the family significantly affects both the total amount of food waste and the amount of individual elements, for example, the amount of citrus fruits and banana waste. The coffee and tea waste amount – coffee grounds and tea leaves in individual households is very low and does not exceed 0.5 wt.%. In families that grow vegetables and breed livestock for their own needs, the amount of organic waste is lower compared to families that do not have livestock in their occupation structure. This is due to the widespread practice of using both food and green waste as animal feed. However, animals themselves are a source of manure, which is organic waste.
Research on factors affecting the morphological composition of household compost in Ukraine
Keywords: компост; органічна фракція; зелені відходи; харчові відходи; родючість ґрунтів; компостування; compost; organic fraction; green waste; food waste; soil fertility; composting