Optimization of joint search and detection of objects in technical surveillance systems - Khudov, Hennadii; Tahyan, Kristina; Chepurnyi, Viacheslav; Khizhnyak, Irina; Romanenko, Konstantin; Nevodnichii, Artem; Yakovenko, Olexandr (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
The subject matter of the article is joint search and detection of objects in technical surveillance system. The goal is solve the problem of optimizing joint search and detection of objects in technical surveillance system and develop a method for assessing the effectiveness of joint search and detection of objects for technical surveillance systems. Results. I-troduced the current discrete area of view. The task of finding the optimal Bayes decision-making rule in the introduced current discrete area of view is posed and solved. The specified Bayes optimal decision rule is formulated. Proposes the efficiency estimation method of joint search and detection of objects for surveillance technical systems. An algorithm has been developed for calculating the unconditional probability of detecting an object of surveillance during a joint search and detection of objects in technical surveillance systems. Conclusions. Shown, that a joint search and detection of the objects of surveillance using a uniformly optimal search strategy provides a higher unconditional probability of the correct detection of the object of surveillance. In future research, it is necessary to assess the average time that is needed to detect the object of surveillance during the joint search and detection of objects and uniform distribution of the search potential of technical surveillance systems.

Предметом статті є оптимізація спільного пошуку та виявлення об'єктів в технічних системах спостереження. Мета - вирішити проблему оптимізації спільного пошуку та виявлення об'єктів в технічних системах спостереження та розробити метод оцінки ефективності спільного пошуку та виявлення об’єктів для систем технічного спостереження. Результати. Була введена у розгляд поточна дискретна зона огляду. Поставлена і вирішена задача пошуку оптимального байєсовського правила прийняття рішенняу введеній поточній дискретній зоні огляду. Сформульовано уточнене оптимальне байєсовське правило прийняття рішення. Проведений синтез оптимального правила прийняття рішення про виявлення об’єкту при сумісному пошуку та виявленню в технічних системах спостереження по критерію максимальної правдоподібності. Запропоновано метод оцінки ефективності спільного пошуку та виявлення об'єктів в технічних системах спостереження. Розроблено алгоритм обчислення безумовної вірогідності виявлення об’єкта спостереження під час спільного пошуку та виявлення об'єктів у системах технічного спостереження. Висновки. Показано, що спільний пошук та виявлення об'єктів спостереження з використанням рівномірно-оптимальної стратегії пошуку забезпечує більш високу безумовну ймовірність правильного виявлення об'єкта спостереження. У майбутніх дослідженнях необхідно оцінити середній час, необхідний для виявлення об’єкта спостереження під час спільного пошуку та виявлення об’єктів та рівномірного розподілу пошукового потенціалу систем технічного спостереження.
Оптимізація спільного пошуку та виявлення об'єктів в технічних системах спостереження
Keywords: minimum average risk criterion; optimal Bayes decision rule; критерій мінімуму середнього ризику; оптимальне байєсовське правило прийняття рішення