Вплив режиму випалу на властивості глазурних покриттів - Шевченко, Т. О.; Михайлюта, О. С.; Колєда, В. В.; Кисличний, В. (НТУ "ХПІ", 2010)
В статті приведені дослідження впливу режимів випалу на структуру та основні технологічні і експлуатаційні властивості глазурей, які використовуються у виробництві санітарної кераміки. Встановлено, що температурно-часові режими випалу дослідних глазурних покриттів з тривалістю перебування в зоні розплавленого стану глазурі 2,5-3 години є оптимальними, тому що забезпечують формування щільної структури без пухирців та дефектів, високий блиск, білизну та хімічну стійкість покриттів, що навіть перевищують характеристики глазурованих виробів, випалених в умовах заводу.

In the paper are presented investigations of influence burning conditions on the structure and main properties glazes for sanitary wares productions. It has been established that temperature-time burning conditions experimental glaze covers at the smelting state zone 2,5-3 hour are optimal, because are provided the formation of the dense structure without defects, high shine, whiteness and chemical resistance covers.
Keywords: санітарна кераміка; глазуровані вироби; тонкокерамічні вироби; глазурні шлікери; цирконієві глазурі