Технологія переробки суміші важких високов'язких нафт східного регіону України - Ярмола, Тетяна Володимирівна; Романчук, Вікторія Володимирівна; Топільницький, Петро Іванович (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», 2023)
Досліджено нафти Яблунівського родовища Полтавської області України. Встановлено, що одержані продукти з досліджуваних нафт можуть використовуватись, як сировина для виробництва товарних бензинів та дизельних палив, а залишок процесу слугує сировиною для виробництва дорожніх бітумів. Розроблено основи технології переробки суміші важких високов’язкісних нафт Яблунівського родовища зокрема, запропоновано технологічну схему.

The oil of the Yablunivskoye deposit of the Poltava region of Ukraine was studied. It was established that the obtained products from the studied oils can be used as raw materials for the production of commercial gasoline and diesel fuels, and the rest of the process serves as raw materials for the production of road bitumen. The basics of the processing technology of a mixture of heavy high-viscosity oils of the Yablunivske field were developed, in in particular, a technological scheme.
Technological aspects of heavy high viscosity oil mixtures processing from the eastern region of Ukraine
Keywords: важка нафта; бензинова фракція; дизельна фракція; бітум; heavy oil; gasoline fraction; diesel fraction; bitumen