Відновлення каналізаційних колекторів із використанням анкерних поліетиленових листів - Гончаренко, Д. Ф.; Карєв, Артем Ігорович; Данченко, Юлія Михайлівна; Дегтяр, Є. Г. (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2021)
Мікробіологічна корозія, яка виникає внаслідок життєдіяльності мікроорганізмів у стічних водах, спричиняє руйнування склепінної частини та суттєво скорочує строк служби залізобетонних та бетонних трубопроводів водовідведення. Частково зруйновані трубопроводи каналізаційних мереж, що експлуатуються в різних гідрогеологічних умовах, часто на великих глибинах, мають бути відновлені з використанням матеріалів, які зможуть забезпечити надійність подальшої експлуатації в умовах мікробіологічної корозії, економічність і простоту ремонту. Це, насамперед, матеріали на основі полімерів. Відкритий спосіб ремонтно-відновлювальних робіт на каналізаційних трубопроводах має значні переваги перед безтраншейним, якщо їх глибина залягання незначна та виконанню робіт не заважають міський транспорт і пішохідні артерії. Отже, розроблення технології ремонту та відновлення зруйнованих мікробіологічною корозією залізобетонних та бетонних колекторів із використанням сучасних матеріалів на основі полімерів постає актуальним завданням. Мета − розроблення технології та послідовності ремонтно-відновлювальних робіт для відновлення зруйнованої склепінної частини каналізаційних залізобетонних і бетонних трубопроводів відкритим способом із використанням пневмоопалубки та захисних анкерних поліетиленових листів. Висновок. У результаті проведених досліджень розроблено технологію та послідовність ремонтно-відновлювальних робіт із відновлення каналізаційних залізобетонних і бетонних колекторів з п’яти етапів, включаючи етап очищення колектора від продуктів корозії і зруйнованих частин, монтаж в уцілілу лоткову частину колектора пневматичної опалубки і анкерного поліетиленового листа, монтаж металевої інвентарної опалубки, відновлення бетонуванням склепінної частини поверх анкерного поліетиленового листа та демонтаж пневмо- і металевої інвентарної опалубки. Microbiological corrosion, which occurs as a result of the vital activity of microorganisms in wastewater, causes the destruction of the vaulted part and significantly reduces the service life of reinforced concrete and concrete drainage pipelines. Partially destroyed pipelines of sewerage networks, operating in various hydrogeological conditions, often at great depths, must be restored using materials that can ensure the reliability of further operation in conditions of microbiological corrosion, cost-effectiveness and ease of repair. These are primarily polymer-based materials. The open method of repair and restoration work on sewer pipelines has significant advantages over trenchless, if their depth is insignificant and urban transport and pedestrian arteries do not interfere with the work. Thus, the development of a technology for repair and restoration of reinforced concrete and concrete collectors destroyed by microbiological corrosion using modern materials based on polymers is an urgent task. Purpose. Development of technology and sequence of repair and restoration work for the restoration of the destroyed vaulted part of sewer reinforced concrete and concrete pipelines by an open method using pneumatic formwork and protective anchor polyethylene sheets. Conclusion. As a result of the research, a technology and sequence of repair and restoration work was developed to restore sewer reinforced concrete and concrete collectors from 5 stages, including the stage of cleaning the collector from corrosion products and destroyed parts, installation of a pneumatic formwork and an anchor polyethylene sheet in the surviving chute part of the collector, installation of metal inventory formwork, restoration by concreting the arch on top of the anchor polyethylene sheet and dismantling of the pneumatic and metal inventory formwork.
Recovery of sewer pipelines using anchor polyethylene sheets
Keywords: ремонт та відновлення; каналізаційні трубопроводи; мікробіологічна корозія; полімерні матеріали; відкритий спосіб; repair and restoration; sewer pipelines; microbiological corrosion; polymeric materials; open method