Цифрова культура: особливості та її основні характеристики - Ванг, Дечонг; Дольська, Ольга Олексіївна (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
Цифрова культура змінює будь-які форми життєдіяльності людини, бо віртуальна реальність впливає і трансформує як групи, так і окремого індивідуального члена кожної спільноти. Автори зосередились на розвідках основних характеристик цифрової культури і пропонують оцінювати їх в якості механізмів адаптаційного характеру. Особливістю статті стало залучення певного масиву наукових розробок сучасних китайських фахівців з філософії, соціології, антропології. При виявленні основних характеристик нової культури автори відштовхувалися від трансгуманістичної та гуманітарної концепцій. Розвідки будь-яких складових життя людини було описано за нових умов, а саме – на ґрунті інформаційно-технологічного детермінізму, який має прояв у соціальних мережах, Е-освіті, у нових комунікативних технологіях тощо, тобто точкою відліку стала техніко-технологічна складова «цифри». В центрі уваги опинилися теми ідентичності, цифрового громадянства, спрощеної комунікації, тема етики, мови і цінностей. Наголоси на основних характеристиках цифрової культури допомогли зробити і порівняльний аналіз з особливостями попередньої культури, і дозволило висунути ряд проблемних питань. Останні, на думку авторів, можна розцінювати і як тези для обговорення особливостей нової культури, і як свого роду складові механізмів адаптаційного характеру для розуміння і опанування цифрової культури. Найважливішими проблемами в цьому контексті є виділення позитивних та негативних боків впливу цифрових технологій на розвиток цивілізації та людини з подальшим їхнім обговоренням, допустимість і межа діджиталізації, послаблення особистої позиції людини з подальшим маніпулятивним потенціалом цифрової культури. У висновках підкреслено, що технологічність культури породжує технологічність і в самій людині.

Digital culture changes all forms of human life, because virtual reality affects and transforms both groups and individual members of each community. The authors focused on exploring the main characteristics of digital culture and suggest evaluating them as mechanisms of an adaptive nature. A feature of the article was the inclusion of a certain array of scientific developments by modern Chinese specialists in philosophy, sociology, and anthropology. When identifying the main characteristics of the new culture, the authors started from transhumanist and humanitarian concepts. Exploration of any components of human life was described under new conditions, namely, on the basis of information and technological determinism, which is manifested in social networks, e-education, new communication technologies, etc., that is, the technical and technological component of «numbers» became the starting point. The topics of identity, digital citizenship, simplified communication, the topic of ethics, language and values were in the center of attention. Emphasis on the main characteristics of digital culture helped to make a comparative analysis with the features of the previous culture, and made it possible to raise a number of problematic issues. The latter, according to the authors, can be considered both as theses for discussing the features of the new culture, and as a kind of components of adaptive mechanisms for understanding and mastering digital culture. The most important problems in this context are the selection of positive and negative aspects of the influence of digital technologies on the development of civilization and man with their further discussion, the admissibility and limit of digitalization, the weakening of the personal position of a person with the further manipulative potential of digital culture. In the conclusions, it is emphasized that the technology of culture creates technology in the person himself.
Digital culture: features and its main characteristics
Keywords: цифрова культура; трансгуманістична та гуманітарна концепції; "цифровий" громадянин; "цифрова" ідентичність; "спрощене" спілкування; Е-освіта; діджиталізація; візуальна епоха; віртуальність; digital culture; transhumanist and humanitarian concepts; "digital" citizen; "digital" identity; "simplified" communication; E-education; digitalization; visual era; virtuality