Изготовление зубчатых колес с арочными зубьями с применением пальцевых фрез - Плахтин, В. Д.; Давыдов, А. П.; Паршин, А. Н. (НТУ "ХПИ", 2008)
У статті представлена методика виготовлення зубчатих коліс з арочними зубами із застосуванням пальцевих фрез. У пропонованому способі виготовлення зубчатих коліс з арочними зубами, на відміну від відомих способів, чистове нарізування опуклою і увігнутою евольвентних поверхонь зубців виконується однією пальцевою фрезою при заданій кривизні лінії зсуву початкового контуру на розгортці ділильного циліндра. При зміні заданої кривизни подовжнього профілю арочних зубів потрібна тільки заміна стандартної фрези на фрезу другого діаметру. Це забезпечує широку універсальність пропонованої технології нарізування коліс з арочними зубами запропонованим способом і його застосування для нарізування коліс різного призначення.

In the article the method of making of gear-wheels ispresented with arched teeth with using of finger milling cutters. In the offered method of making of gear-wheels with arched teeth, unlike the known methods, clean cutting protuberant and concave evolvent of the surfaces teeth executed one finger milling cutter at the set curvature of line of displacement of initial contour on the involute of the pitch cylinder. At the change of the set curvature of longitudinal type of arched teeth substituting of standard milling cutter is required only by the milling cutter of other diameter. It provides wide universality of the offered technology of cutting of wheels with arched teeth on the offered method and his application for cutting of wheels of the different setting.
Keywords: наружное зацепление; зубчатые передачи; резцовые головки; режущие кромки