Исследование размеров частиц карбоната кальция, полученных химическим осаждением из растворов - Архипова, В. В.; Мельников, Б. И.; Макаренко, Н. П. (НТУ "ХПИ", 2010)
У даній роботі досліджені форма й розміри часток карбонату кальцію, отриманого з водних розчинів солей кальцію різними способами: осадженням карбонатами натрію й амонію, гідролізом за допомогою карбаміду, спільним осадженням мела в присутності карбамидоформальдегідних полімерів. Було побудовано гістограми розподілу розмірів частинок та порівняні їх форма та розміри для різних методів одержання.

In the given work the form and the sizes of particles of a carbonate of the calcium received from water solutions of salts of calcium in the various ways have been investigated: sedimentation by sodium and ammonium carbonates, hydrolysis by means of a carbamide, joint sedimentati on of a chalk at presence carbamide-formaldehyde polymers. Histograms of distribution of the sizes of particles have been constructed and the form and theirsizes for various ways of reception are compared.
Keywords: водный раствор; соли кальция; гидролиз; оптический микроскоп