Розвиток методів планування собівартості промислової продукції - Чернишенко, Олена Іванівна (Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, 2025)
У доповіді досліджено еволюцію та сучасні тенденції розвитку методів планування собівартості промислової продукції. Розкрито значення калькуляції витрат як інструменту управління ефективністю виробництва та конкурентоспроможністю підприємств. Проаналізовано традиційні підходи до планування собівартості, а також сучасні методи, що базуються на використанні інформаційних технологій, систем управлінського обліку та економіко-математичного моделювання. Визначено проблеми впровадження інноваційних методів у практику промислових підприємств, зокрема недостатню автоматизацію процесів та обмеженість фінансових ресурсів. Обґрунтовано напрями удосконалення системи планування собівартості, спрямовані на підвищення прозорості, точності та адаптивності до змін зовнішнього середовища.
Keywords: собівартість продукції; промисловість; промислова продукція; виробничо-господарська діяльність; стратегічний розвиток; конкуренція; планування витрат; промислові підприємства; калькуляція; управлінський облік; ефективність