Формування партнерських і споживчих взаємовідносин підприємства в умовах цифрової трансформації бізнес-процесів - Райко, Діана Валеріївна (Львівський університет бізнесу та права, 2026)
Стаття сфокусована на комплексному вивченні теоретичних та практичних граней формування партнерських і клієнтських взаємин фірми в умовах цифрового перетворення бізнес процесів. Основну увагу зосереджено на обґрунтуванні впливу цифрових технологій на зміну характеру взаємодії підприємства з клієнтами та бізнес-партнерами, а також на трансформації традиційних моделей управління взаємовідносинами. Акцентовано увагу на аналізі значення сучасних цифрових засобів, зокрема CRM- та SRM-систем, цифрових майданчиків та аналізу відомостей, у поліпшенні дієвості комунікації установи із зацікавленими особами. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та формулювання наукових і практичних пропозицій щодо встановлення та розвитку партнерських та клієнтських відносин підприємства в умовах цифрового перетворення його діяльності, спрямованого на підвищення його ефективності та ринкового становища. Матеріали дослідження включають фундаментальні та практичні наукові праці місцевих та міжнародних вчених з теорії менеджменту, маркетингу та цифрової економіки; наукові монографії, статті в експертних журналах; концептуальні положення управління відносинами з клієнтами та партнерами; а також теоретичні перспективи цифрової трансформації бізнес-операцій та еволюції цифрових екосистем. Узагальнено концептуальні основи визначення основи партнерських відносин між підприємствами та споживачами, а також з'ясовано їх економічну сутність. Розглянуто розвиток ідей щодо контролю за відносинами з клієнтами та партнерами в сучасній структурі управління. Обґрунтовано вплив цифрових метаморфоз на зміну характеру бізнес-операцій та взаємодії підприємства із зовнішньою сферою. Досліджено функцію цифрових технологій у формуванні продуктивних рамок для взаємодії з клієнтами та партнерами. Досліджено зміну поведінки споживачів у цифровій сфері та її вплив на контроль взаємовідносин. Розроблено науково обґрунтовані рекомендації щодо вдосконалення системи управління взаємовідносинами підприємства. Запропоновано напрямки впровадження цифрових рішень для підвищення ефективності взаємодії партнерів та клієнтів.

The article focuses on a comprehensive study of the theoretical and practical aspects of the formation of partnership and client relationships of a company in the context of digital transformation of business processes. The main attention is focused on substantiating the impact of digital technologies on changing the nature of the enterprise's interaction with customers and business partners, as well as on the transformation of traditional models of relationship management. The emphasis is on analyzing the importance of modern digital tools, in particular CRM and SRM systems, digital platforms and information analysis, in improving the effectiveness of the institution's communication with stakeholders. The purpose of the study is to theoretically substantiate and formulate scientific and practical proposals for establishing and developing partnership and client relationships of an enterprise in the context of digital transformation of its activities, aimed at increasing its efficiency and market position. The research materials include fundamental and practical scientific works of local and international scientists in the theory of management, marketing and digital economy; scientific monographs, articles in expert journals; conceptual provisions of managing relationships with customers and partners; as well as theoretical perspectives of digital transformation of business operations and evolution of digital ecosystems. The conceptual foundations of defining the basis of partnership relations between enterprises and consumers are summarized, and their economic essence is clarified. The development of ideas on controlling relations with customers and partners in the modern management structure is considered. The impact of digital metamorphoses on changing the nature of business operations and the interaction of the enterprise with the external sphere is substantiated. The function of digital technologies in forming a productive framework for interaction with customers and partners is studied. The change in consumer behavior in the digital sphere and its impact on the control of relationships are studied. Scientifically based recommendations are developed for improving the enterprise's relationship management system. Directions for implementing digital solutions to increase the efficiency of interaction between partners and customers are proposed.
Formation of partnership and consumer relationships of the enterprise in the context of digital transformation of business processes
Keywords: інформаційно-комунікаційні технології; цифрові засоби; CRM- та SRM системи; поведінка споживачів; партнерські і споживчі взаємовідносини; цифрова трансформація; бізнес-процес; інтегрована стратегія; ефективність; information and communication technologies; digital tools; CRM and SRM systems; consumer behavior; partner and consumer relationships; digital transformation; business process; integrated strategy; efficiency