Спосіб отримання енергетичних ресурсів з потоків викидних газів ракетних двигунів - Толчинський, Юрій Аврамович; Товажнянський, Леонід Леонідович; Ведь, Валерій Євгенович; Перевертайленко, Олександр Юрійович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2020)
Спосіб отримання енергетичних ресурсів з потоку викидних газів ракетного двигуна включає спрямування потоку викидних газів до системи каналів, які складаються з конфузорної частини, прямої ділянки та дифузорної частини, впорскування охолоджуючої води та подачу повітря у потік викидних газів. Стінки системи каналів охолоджують, а утилізовану енергію викидних газів акумулюють. Для охолодження стінок системи каналів застосовують щонайменше два потоки охолоджувальних рідин, які подають у окремі замкнені канали, обмежені теплопередаючими стінками та розташовані концентрично відносно потоку викидних газів. Охолоджувальні рідини вибирають таким чином, що теплота утворення парів охолоджувальної рідини у найближчому до потоку викидних газів каналі є найбільшою. Тепло, відведене від охолоджувальних рідин, використовують.
Keywords: патент; корисна модель; ракетна техніка; утилізація; охолоджувальні рідини; теплота; пари