Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з дисципліни "Інтелектуальний аналіз даних" - Харченко, Алла Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У сучасному світі, де обсяги цифрової інформації зростають експоненційно, здатність ефективно аналізувати дані стає ключовою компетентністю фахівця з комп’ютерних наук. Інтелектуальний аналіз даних (ІАД) — це сукупність методів і технологій, що дозволяють виявляти приховані закономірності, прогнозувати події та приймати обґрунтовані рішення на основі великих обсягів інформації. Дисципліна «Інтелектуальний аналіз даних» є важливою складовою професійної підготовки студентів спеціальності F3 «Комп’ютерні науки». Вона поєднує теоретичні основи добування знань з даних із практичними навичками використання сучасних інструментів машинного навчання, статистичного аналізу та візуалізації. Метою методичних вказівок є: - сприяння глибшому засвоєнню навчального матеріалу; - розвиток самостійності, аналітичного мислення та навичок дослідницької роботи; - забезпечення студентів структурованими завданнями для самостійного опрацювання тем курсу. Матеріали методичних вказівок охоплюють ключові теми дисципліни, містять короткі теоретичні пояснення, завдання для самостійної роботи, контрольні питання та рекомендації щодо літератури. Вони можуть бути використані як у межах аудиторної, так і позааудиторної роботи, а також при підготовці до модульного контролю та екзамену. В результаті виконання завдань самостійної роботи з дисципліни студент повинен вміти розробляти та застосовувати математичні методи для аналізу інформаційних моделей; розробляти математичні моделі та методи аналізу даних (включно з великими); розробляти алгоритмічне та програмне забезпечення для аналізу даних (включно з великими); створювати нові алгоритми розв’язування задач у сфері комп’ютерних наук, оцінювати їх ефективність та обмеження на їх застосування. Самостійна робота виконується студентом після вивчення відповідних тем дисципліни, які викладалися в аудиторії, з метою формування вміння використовувати спеціальну, нормативну і довідкову літературу з метою пошуку необхідної інформації, формування самостійного мисленя, творчого підходу до вирішення практичних задач. Це також систематизація і закріплення отриманих на аудиторних заняттях знань, набуття навички використовувати ці знання, підготовка до поточного (модульного) і підсумкового контролю за дисципліною.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; інтелектуальний аналіз даних; комп‘ютерні науки; цифрова інформація; машинне навчання