Дослідження можливостей підвищення енергоефективності парокомпресійних холодильних машин у промисловості - Рябова, Ірина Борисівна; Горбунов, Костянтин Олександрович; Миронов, Антон Миколайович; Ільченко, Марія Володимирівна; Гарєв, Леонід Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Аналіз виробничих процесів харчової промисловості та агропромислового комплексу України вказує на типовість структури схем енергоспоживання підприємств з точки зору використання гарячих і холодних утиліт. Для забезпечення технологічних процесів утилітами з температурами, нижчими а температуру навколишнього середовища використовують промислові холодильні установки. Збільшення потенціалу енергоефективності промислових парокомпресійних холодильних машин можна досягти за допомогою використання сучасного теплообмінного обладнання зокрема при утилізації теплової енергії низького потенціалу. Впровадження енергозберігаючих заходів, в яких використовується низькопотенційне тепло холодильної установки, є важливими рішення в сучасних умовах щодо енергетичної безпеки та розвитку "зеленої" енергетики через зниження кількості викопного палива, що сприяє декарбонізації процесу і зменшенню забруднень навколишнього середовища.

Analysis of production processes of the food industry and agro-industrial complex of Ukraine indicates the typical structure of energy consumption schemes of enterprises from the point of view of the use of hot and cold utilities. To provide technological processes with util-ities with temperatures lower than the ambient temperature, industrial refrigeration units are used. Increasing the energy efficiency potential of industrial vapor-compressor refrigeration machines can be achieved through the use of modern heat exchange equipment, in particular when utilizing low-potential thermal energy. The implementation of energy-saving measures that use low-potential heat from a re-frigeration plant are important solutions in modern conditions regarding energy security and the development of "green" energy by reducing the amount of fossil fuels, which contributes to the decarbonization of the process and the reduction of environmental pollution.
Research on possibilities for increasing the energy efficiency of vapor-compression refrigerators in industry
Keywords: холодильна машина; компресор; пластинчатий теплообмінник; енергоефективність; енергія; промислові процеси; теплоенергетика; refrigeration machine; compressor; plate heat exchanger; energy efficiency; energy; industrial processes; thermal power engineering