Формулювання особливостей стратегічного управління розвитком маркетингової діяльності підприємства, що полягають у розгляді системи "споживач – підприємство – партнер" за властивостями - Райко, Діана Валеріївна (Інститут економіки промисловості НАН України, 2007)
В даній статті було виділено еволюцію стратегічного управління розвитком маркетингової діяльності промислового підприємства; проаналізовано школи стратегій, їх недоліки та переваги щодо управління маркетинговою діяльністю; сучасну маркетингову парадигму та її відмінності; зроблено висновок про те, що стратегічне управління розвитком маркетингової діяльності має такі особливості: скорочення термінів прийняття управлінських рішень, комплексний характер стратегічного управління, рівнозначність потенційних можливостей підприємства на ринку, важливість врахування суб'єктивних факторів в управлінні; розроблено концептуальний підхід до процесу формування та управління партнерськими відносинами на системному рівні на основі системи властивостей "споживач-підприємство-партнер".

The article highlights the main stages of strategic management of an industrial enterprise marketing activity development; the strategy schools and their merits and demerits as to marketing activity management have been analyzed; the modern marketing paradigm and its peculiarities has also been analyzed; there has been concluded that strategic marketing activity management has the following peculiarities: terms of decisions making are reduced, strategic management is of integrated nature; the enterprise has equal potential opportunities on the market, the importance of subjective management factors; the concept approach towards forming and partnership relations management has been worked out taking into account the systemic methods based on "consumer – enterprise – partner" relationship.
The strategic marketing activity management development based on "consumer – enterprise – partner" relationship
Keywords: маркетингове середовище; етапи розвитку стратегічного управління; бюджетне планування; довгострокове планування; стратегічне планування; стратегічне управління; стратегічне підприємництво; парадигма маркетингу