Особливості хімічного складу та структури вітчизняних і закордонних карбонатних наповнювачів - Караваєв, Т. А.; Свідерський, В. А. (НТУ "ХПІ", 2012)
В статті наведено результати досліджень хімічного складу та структури тонкодисперсної осадової крейди найбільших українських родовищ, хімічно осадженої крейди і закордонних кальцитів метаморфічного походження турецького виробництва як карбонатних наповнювачів композиційних матеріалів. Проведено порівняльний аналіз хімічного складу за даними рентгенофлуоресцентного методу та інфрачервоної спектроскопії. Встановлено особливості складу та структури карбонатних наповнювачів за основними хімічними елементами, функціональними групами та зв’язками в молекулах.

The results of chemical composition and structure researches of the micronized sediment chalk of the biggest Ukrainian deposits, chemically precipitate chalk and Turkish metamorphic calcite as carbonate extenders of composition materials are shown in the article. The comparative analysis of chemical composition is carry out according to the data of roentgen fluorescent method and infra-red spectroscopy. It is set up the details of composition and structure of carbonate extenders by the basic chemical elements, functional groups and linkage in molecules.
Keywords: крейда тонкодисперсна; крейда осадова; родовища українські; кальцити; виробництво турецьке; матеріали композиційні; метод рентгенофлуоресцентний; спектроскопія інфрачервона