Моніторинг впливу змін клімату на річкові та прилеглі до них екосистеми в Україні - Бабенко, Володимир Миколайович; Босюк, Альона Сергіївна; Крючкова, Валерія Валеріївна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Кліматичні зміни планетарного характеру стають на території України дедалі інтенсивніші та впливають на стан річок і пов’язаних із ними екосистем. Підвищення середньої температури повітря та води, зміна режиму опадів, почастішання посух і екстремальних погодних явищ спричиняють коливання рівнів води в природних водних системах, що приводить до порушення гідрологічного режиму та деградацію біотопів. Унаслідок цього зменшується біологічне різноманіття, погіршується якість води, прискорюються процеси евтрофікації та виснаження існуючих ресурсів екосистем. Додат ковим чинником до загально-кліматичних змін є антропогенний тиск, а саме: урбанізація, промислове забруднення, меліоративні роботи та нераціональне водокористування, що суттєво підсилює вразливість екосистем. Попри очевидне зростання ризиків, в Україні все ще недостатньо системно організованих довгострокових моніторингових програм, які б комплексно відстежували вплив кліматичних змін на річки та прилеглі території. Відсутність узгоджених методик збору даних, наявність повномасштабних військових дій завдяки чому є нерівномірність спостережень у різних регіонах та обмежена інтеграція гідрологічних, екологічних і кліматичних досліджень знижують ефективність оцінки реальних екологічних загроз. У зв’язку з цим виникає потреба у формуванні сучасної, науково обґрунтованої системи моніторингу, яка б дозволила своєчасно виявляти зміни у водних та прибережних екосистемах, прогнозувати їх наслідки та розробляти ефективні заходи адаптації до кліматичних викликів. Метою дослідження є визначення впливу кліматичних змін при застосуванні усіх видів моніторингових спостережень річкових та прилеглих до них водних екосистем в України, без сталого існування яких неможливий розвиток ані промисловості, ані сільського господарства, а також покрокова розробка шляхів збереження існуючих водних ресурсів. Задля виконання мети дослідження було зосереджено увагу на змінах показників гідрологічних та хімічних параметрах річкових екосистем і прилеглих до них територіях. Результати дослідження показали, що прискорення кліматичних змін приводить до обміління водних об’єктів, а підвищення середньорічної температури та зменшення кількості опадів особливо в літній період, вже призвело до бурхливого росту водоростей тат званому «цвітіння» води та втраті існуючого біологічного різноманіття. Отримані проаналізовані нами дані свідчать про поступове й нажаль постійне зниження рівня води, зменшення корисного об’єму водосховищ річок України, погіршення, в порівнянні з першою половиною ХХ століття якості поверхневих вод та пов’язаним з усім вищеперерахованим порушенням гідрологічного балансу. У висновках запропоновано дії що спрямовані на збереження річкових та прилеглих до них екосистем, які націлено на відновлення природних русел річок, створення територій з мінімальним антропогенним впливом та впровадження сталого розвитку в управлінні водними ресурсами України за напрямком інтеграції в нашу націо нальну політику екологічного законодавства.

Global climate change is intensifying in Ukraine, affecting the state of rivers and their related ecosystems. An increase in average air and water temperatures, changes in precipitation patterns, and an increased frequency of droughts and extreme weather events cause fluctuations in water levels in natural water systems, leading to disruptions of the hydrological regime and degradation of biotopes. As a result, biodiversity decreases, water quality deteriorates, eutrophication processes and depletion of existing ecosystem resources accelerate. An additional factor contributing to general climate change is anthropogenic pressure, specifically urbanization, industrial pollution, land reclamation, and irrational water use, which significantly increases the vulnerability of ecosystems. Despite the obvious increase in risks, Ukraine still lacks systematically organized long-term monitoring programs that would comprehensively monitor the impact of climate change on rivers and adjacent territories. The lack of coordinated data collection methods, the presence of full-scale military operations, which result in uneven observations across different regions, and limited integration of hydrological, ecological, and climatic studies reduce the effectiveness of assessing real environmental threats. In this regard, there is a need to establish a modern, scientifically based monitoring system that enables the timely detection of changes in aquatic and coastal ecosystems, predicts their consequences, and develops effective measures for adapting to climate challenges. The purpose of this study is to determine the impact of climate change on the application of various monitoring observations of rivers and adjacent aquatic ecosystems in Ukraine, which are essential for the sustainable development of both industry and agriculture, as well as to develop step-by-step methods for preserving existing water resources. To achieve the study’s goal, attention was focused on changes in the indicators of hydrological and chemical parameters of river ecosystems and their adjacent territories. The study’s results showed that the acceleration of climate change leads to the shallowing of water bodies. The increase in average annual temperature and the decrease in precipitation, especially during the summer period, have already led to the rapid growth of algae, known as the “flowering” of water, and the loss of existing biological diversity. The data obtained and analyzed by us indicate a gradual and, unfortunately, constant decrease in the water level, a reduction in the useful volume of Ukrainian river reservoirs, a deterioration in the quality of surface waters compared to the first half of the twentieth century, and the associated disruption of the hydrological balance. The conclusions propose actions aimed at preserving the river and adjacent ecosystems, focusing on restoring natural river beds, creating territories with minimal anthropogenic impact, and implementing sustainable development in the management of Ukraine’s water resources, integrating them into the country’s national policy of environmental legislation.
Monitoring the impact of climate change on the rivers and their adjacent ecosystems in Ukraine
Keywords: екологія; зміни клімату; водні ресурси; біологічне різноманіття; родючість ґрунту; забруднення; ecology; climate change; water resources; biodiversity; soil fertility; pollution