Об одном способе обнаружения пауз в речевых данных - Жиляков, Е. Г.; Белов, С. П.; Прохоренко, Е. И. (НТУ "ХПИ", 2006)
У статті пропонується один з шляхів рішення задачі зменшення об'єму бітового представлення мовних даних при їх передачі і зберіганні в інформаційно-телекомунікаційних системах. Це новий спосіб виявлення і кодування пауз, заснований на обліку відмінностей в розподілі енергетичних частотних складових звуків мови і сигналу у паузі.

In article is offered one of the ways of decision a problem of reduction of volume of bit presentation voice data. This is the new method founded on highlighting and coding in input an voice a signal a pause based on the account of differences in distributing power frequency constituents of sounds of speech and signal in a pause.
Keywords: поток информации; хранение; передача; методы сжатия; кодирование; ресурсы памяти